Június 4-én, a trianoni békediktátum 102. évfordulója alkalmából Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megemlékezést és koszorúzást rendezett a Bem téren Émile Guillaume Magyar fájdalom című szobránál. A szobor talapzatánál a Partium Ház képviselői is elhelyezték koszorújukat. Ugyanezen a napon a Partium Házban kiállítás nyílt partnerintézményünk, a Trianon Múzeum által kiadott könyvekből.

Június 4-én, szombaton reggel, a trianoni békediktátum 102. évfordulóján felvonták, majd félárbócra engedték Magyarország lobogóját a debreceni Kossuth téren. Délután a Debreceni Népi Együttes és a Bíró zenekar adott emlékműsort a Dósa nádor téren, a résztvevők onnan a Bem térre masíroztak, Émile Guillaume Magyar fájdalom című szobrához. Az Országzászló felvonása, majd félárbócrta eresztése után Balázs Ákos alpolgármester mondott emlékező beszédet.

A beszédet követően „Magyarország az én hazám, neked szült és nevelt anyám” címmel emlékműsor következett, melyben  közreműködtek a Beregszászi Színház Alapítvány, a Nagyváradi Szigligeti Színház és a Csokonai Színház művészei.

220604treianon ksz 29

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében koszorút helyeztek el a szobor talapzatánál Papp László polgármester, valamint Puskás István és Balázs Ákos alpolgármesterek, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat valamint fegyveres testületek, pártok, társadalmi és civil szervezetk képviselői. A Partium Ház nevében Stanik István szakmai igazgató, és Bércesi Tünde, nemzetpolitikai munkatárs koszorúzott.

A nemzeti összetartozás napján, a Trianon Múzeum által kiadott könyvekből nyílt kiállatás a Partium Házban.

A Múzeum, könyvkiadási programja keretében, a szakma és a tágabb magyar közvélemény számára is hiánypótló történelmi munkák újrakiadására vállalkozott. Gondozásában többnyire olyan hiánypótló munkák jelentek meg az elmúlt időszakban, amelyeket mindenképpen érdemes megismernie mindazoknak, akiket érdekel az elmúlt száz év történelme. A múlt század 20-as, 30-as éveiben megjelent, majd évtizedeken át tiltólistákra tett könyvek a szerkesztők reményei szerint megjelenésükkel hozzájárulhatnak a Trianonnal kapcsolatos elfogultságok, félelmek és ismerethiány csökkentéséhez.

A kiállított és a helyszínen megvásárolható könyvek között megtalálható volt a 15 kötetesre tervezett Trianon Kiskönyvtár sorozatának eddig megjelent első négy kötete, a Magyar Béketárgyalások kötetei, valamint a 10 könyv, Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról teljes sorozat.

A kiállított könyvek június 8-ig, naponta 9 és 17 óra között a Partium Házban (Burgundia utca 3A), június 9-12 között pedig a Debreceni Ünnepi Könyvhéten, a Partium Ház standján tekinthetők és vásárolhatók meg.

285683024 3076663935884188 1177534909411302581 n

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!