Zsúfolásig megtelt a Partium Ház a nagyváradi Tibor Ernő Galéria Ünnep című kiállításának megnyitóján, december 18-án. A Körös-parti városból érkező alkotócsoport, mely most első alkalommal mutatkozhatott be a debreceni közönségnek, alkotásain és tagjain kívül meglepetésvendégeket is hozott a cívisvárosba, igazi ünneppé varázsolva a karácsony előtti utolsó adventi hétvégét.

A kiállításra érkező nagyváradi és debreceni művészeket és művészetpártolókat Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója köszöntötte. „Nagy elégtétel számunkra, hogy Debrecenben egyre többen érdeklődnek a külhoni kulturális értékek iránt” – kezdte beszédét arra utalva, hogy a megnyitóra ilyen szép számú közönség jött el.  Stanik István ismertette a jelenlévőkkel a Partium Ház elmúlt egy évének tevékenységét és az intézmény küldetését. „Arra vállalkoztunk, ami lehetetlennek tűnik: a párhuzamosokat szeretnénk találkoztatni. Egy metaforával élve, olyanok vagyunk, akárcsak a távolba futó sínpárok: egyiken fejlődik az anyaországi kultúra, a másikon pedig a külhoni magyar kultúra. Néha közeledünk egymáshoz, máskor távolodunk. Ha nem is tudjuk találkoztatni két végtelenbe tartó irányt, azt szeretnénk, ha minél közelebb kerülnének egymáshoz. Küldetésünk, hogy egységes nemzeti kultúrát hozzunk létre, és ennek adjunk teret” – mondta Stanik István.

A kiállítókat és az alkotói csoportot Csató Töhötöm, a galéria művészeti vezetője mutatta be. Mint mondta, ez a mostani találkozás egy válaszkiállítás arra a képzőművészeti tárlatra, melyet idén nyáron szintén a Partium Ház vitt el Nagyváradra. Majd a Tibor Ernő Galéria három évtizedét foglalta össze. „A mostani tárlat azért is különleges, mert a múlt és a jelen találkozik benne, hiszen a kiállítás kurátora az a ma már Debrecenben élő Toró József, aki egykor alapítója volt a galériának.”  A művészeti vezető arról is szólt, hogy tagjaikat stílusban, világnézetben és szemléletmódban is a sokszínűség jellemzi.

Toró József képzőművész, a kiállítás kurátora a kiállított anyagot értékelte. „A mostani tárlat változatos tematikájú és technikai képet mutat. Jelen vannak a tájképek, a jellegzetes  Köröspart, a Sion templom, a Szilvás, de a belváros épületei, a Szent László templom, a városháza is. Titkokat rejtenek ezek a munkák, olyan életszemléletről, amit csak mi értünk. Talán a valaha Nagyváradon alkotó nagy elődök, mint Macalik Alfréd,  Mottl Román vagy Kristófi János tudták megfejteni, akik szerelmesei voltak a városi tajképnek. Ugyanakkor a kis kiállítótérben jól megférnek és harmonizálnak a látvánnyal a kortárs képzőművészeti irányzatok, az absztrakt kompozíciók. Lendületes, telített színekkel töltik ki a kiállítóteret” – mondta.

A Galéria tagjai vendégeket is hoztak magukkal az eseményre. Thurzó Sándor József, nemzetközi hírű, nagyváradi brácsaművész Bihari Sándor, 1900-ban született nagyváradi zeneszerző Szép vagy Isten édesanyja című zeneművét adta elő.

A tárlat megtekintése előtt a nagyváradi Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport és vendégük, Boros Beatrice varázsolt igazi adventi hangulatot a Partium Ház falai közé.

Fotók: Csíki János, Partium Ház, Tibor Ernő Galéria

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!