Kolozsvár és Nagyvárad után, Debrecenben került bemutatásra Molnár Zsolt költő legújabb kötete, mely 2023-ban jelent meg a Holnap Könyvek gondozásában. A kötetet a két szerkesztő, Szűcs László és Kemenes Henriette mutatták be.

Molnár Zsolt 1983-ban született Nagyváradon. Születése óta mozgássérült. 2004-től foglalkozik intenzíven versírással. Egy ideig tollba mondta írásait, 2011 óta az orra segítségével, speciális billentyűzet használatával alkot. Hazai és magyarországi lapokban közöl. 2013-ban Várad-különdíjban, Reggeli Újság- és Erdélyi Riport-díjban részesült. 2009-ben jelent meg Kapaszkodom című kötete, 2011-ben a De te itt maradsz, 2015-ben pedig a Kódolt remény. Több versével is jelen van az Élő Várad 2 antológiában. Az Élő Várad mozgalom tagja. Szülővárosában él – mutatta be a szerzőt Kemenes Henriette. Majd beszélt a költővel való közös munkáról, a kötet szerkesztésének folyamatáról is.

IMG 20231014 171028

„Molnár Zsolt figyelme és szeme határtalan. A külvilág képe nem csak a tükör üvegén mutatkozik meg, hanem azon túl is folytatódik, egy belső percepcióban, túl a test törékenységén, a tükör mögötti világ teljes és határtalan szabadságában. Nem kényelmes ez sem, de legalább élhető. Ebben a vibráló tájban sem a test, sem a lélek nem éri el a beteljesülés megnyugvását, az ember mintha a végletek közt hánykolódna a magát folyamatosan újrateremtő létben. Molnár víziójának tökéletlen hőse mégis az ember, akit a kisbetűs isten mintha magára hagyott volna ebben az értékvesztett világban, és most céltalanul sodródik a sorsszerű pusztulás felé. Az érzések és a zsigeri tapasztalások, a naturalisztikus ábrázolásmód mellett fontos szerepet kap a humor, az irónia, az önirónia, amik mintha fellazítanák ezt a súlyos tájat. Az eszme, amíg akár csak egyetlen sejt van a Földön, él, és amíg élet van, addig remény is.” – mondta róla a kötet szerkesztője.

A könyvbemutató végén természetesen a költő is megszólalt: a rendhagyó beszélgetés során Molnár Zsolt gondolatait Szűcs László tolmácsolta a közönség számára. A kérdéseket írásban tették fel a költőnek, akárcsak az előző könyvbemutatókon, ám a témaköröket, akárcsak a válaszok között elhangzó verseket, kifejezetten a debreceni közönség számára válogatták.

 

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!