A debreceni Partium Ház és a nagyváradi Újvárad folyóirat együttműködésében, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, Könyv Barátai esteket tartottunk Nagyváradon. A Festum Varadinum programját gazdagító irodalmi rendezvények fókuszában Borbély Szilárd író, költő és Petőfi, illetve a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum állt, bemutatva a régió irodalmi nagyjait és emlékhelyeit.

Május 19-én, pénteken 18 órától a Nagyváradi várban, a Könyvplacc elnevezésű vásár helyszínén Emlékezés a 60 éve született íróra, költőre, Borbély Szilárdra címmel Kemenes Henriette, az Újvárad folyóirat felelős szerkesztője beszélgetett az est vendégével, Nagy Boglárkával. A Jelenkor könyvkiadó főszerkesztője elsősorban a Borbély életmű kiadásának és az utóbbi években megvalósuló újrakiadásának a hátteréről beszélt, például a megjelenés előtt álló Csokonai-monográfiáról, amelynek publikálása jelentős esemény lesz. Szóba került az író halála után megerősödő népszerűságe, olvasottsága, kultusza.

1 nagy boglarka

A találkozón közreműködött Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője, valamint Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke.

Május 22-én, hétfőn 18 órától a nagyváradi Léda-házban Petőfi-jelenlét a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban címmel tartottunk audiovizuális bemutatóval egybekötött előadást, beszélgetést. Az est első részében Czégé Réka programszervező, illetve Gali Boglárka igazgató mutatta be képekkel illusztrálva az általuk képviselt Arany János Emlékmúzeumot. A Csonka-torony megépítésétől a 19. század végéig, az Arany múzeum megnyitásáig is érdekes az épület története, melyben a ma is élő Dánielisz Endre alapozta meg és alakította ki a mai gyűjteményt. 2017-ben, a költő születésének bicentenáriumán a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével történt meg egy teljes felújítás, koncepcióváltás, a ma is látható korszerű kiállítótér kialakítása. A házigazda Szűcs László kérdései nyomán foglalták össze a vendégek gyűjteményüknek a Petőfi Sándorhoz kötődő anyagait, tárgyait, melyek közül a legérdekesebbek a költő Aranyt ábrázoló ceruzarajzai, illetve az általa ajándékozott, ma is látható kávéfőző. A beszélgetés során a múzeumpedagógia fogalmártól is szó esett, ugyanis a múzeum legfelső szintjén ilyen foglalkozásokat tartanak gyermemeknek és felnőtteknek.

3 beszelgetes szalonta

A találkozón megzenésített Arany- és Petőfi-költemények előadásával közreműködött Gali Teréz nagyszalontai előadóművész.

2 kozonseg

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!