Május 7-én, ünnepélyes keretek között nyílt meg a debreceni Partium Ház Kárpátia Galériájában az a kiállítás, amely Bihar és Hajdú-Bihar megye fotóriportereinek múlt évi legjobb képeiből nyújt válogatást. A Partium Ház, a nagyváradi székhelyű Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület partnereként, immár második alkalommal vett részt az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége égisze alatt szervezett Bihari Fotóriporterek Kupája elnevezésű fotópályázat, és az azt kísérő kiállítás szervezésében és lebonyolításában.

A pályaművekből rendezett kiállítást először Nagyváradon nézhették meg az érdeklődők februárban, a tárlat – a hagyományoknak megfelelően – most Debrecenbe költözött. A debreceni tárlatnyitón, melyre mindkét városból szép számmal érkeztek fotósok, barátok, érdeklődők, elsőként Stanik István, a Partium Ház szakmai igazgatója köszöntötte a vendégeket.

A Partium Ház feladata kapcsolatot tartani a külhoni szervezetekkel

Örömét fejezte ki amiatt, hogy egyéves készülődés után ez az első alkalom, hogy a Ház nem online, hanem a valós térben, „élő” közönséggel tud egy rendezvényt megszervezni és lebonyolítani. Ezt követően röviden értékelte a tárlat anyagát, majd bemutatta a közönségnek Tóth Istvánt, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnökét, és beszélt a Partium Ház és az Egyesület közötti együttműködésről is. „A Partium Ház feladata kapcsolatot tartani a külhoni szervezetekkel. Az Euro Foto Art Egyesülettel mintaértékű az együttműködésünk, közösen immáron harmadik nagy projektünket bonyolítjuk.” – mondta Stanik István.

A Partium Ház kicsit mindannyiunk háza

Tóth István elmondta, hogyan született meg néhány évvel ezelőtt a testvérvárosi kapcsolatokat is erősítő, második éve immár a Partium Házzal közösen megrendezésre kerülő Bihari Fotóriporterek Kupája megszervezésének az ötlete. Beszámolt ugyanakkor az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a Kárpát-medence Intézet és a Magyar Házak Hálózata által közösen szervezett, ingyenes, összesen 100 hallgatót befogadó Kárpát-medencei magyar nyelvű online fotótanfolyam sikeréről.

Tóth István arról is szólt a debreceni közönségnek, hogy éppen ezen a napon, a délelőtt órákban Nagyváradon az egyesület által szervezett Európai Fotográfiai Fesztivál keretében nyitották meg az Európai Fotóművészeti Szalont, melyet minden esztendőben az Európa nap tiszteletére rendeznek meg. Örömmel jelentette be, hogy a Partium Házzal közösen szervezett online tanfolyam végzőseiből megalakult Kárpát-medence Fotóklub tagjai 10, azaz a maximáis tíz képpel jutottak be a nemzetközi szalonra, melyen rangos nemzetközi fotóklubok vettek részt.

A most megnyíló kiállításról azt mondta: „a Partium Ház kicsit mindannyiunk háza, és bízom benne, hogy a mostani, bemutatkozó kiállításunkat követően még nagyon sok tárlatot hozunk majd el ide a jövőben a régióból és Nagyváradról.”

Tóth István köszöntőjét követően Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere nyitotta meg a tárlatot.

Az, hogy Nagyváraddal közös kiállításunk az első a karanténidőszak után, több mint jelképes

„Az, hogy a karanténidőszakot követően az első nyilvános kulturális esemény Debrecenben éppen egy olyan kiállítás, ami túlnyúlik határainkon, és a számunkra különösen fontos nagyváradi, partiumi kapcsolatokat hozza el a városba, azt hiszem, több mint emblematikus értékű. De úgy is fogalmazhatok, több mint egy jelképes dolog, ez természetes. Hiszen azt mutatja meg Debrecenből, ami évszázadok óta a város legnagyobb erénye: azt, hogy a város határain túlnyúlva segíti a régió kultúráját, a közösségeket, ugyanakkor önmaga is nagyon sokat kap a régió más közösségeitől.” – mondta az elöljáró.

A kiállításról szólva Puskás István azt mondta: a sajtófotó feladata a rapid híradás, de igazi funkcióját mindig akkor nyeri el, amikor archiválódik, amikor a múltnak a krónikájává válik, és segít abban, hogy ne vesszenek el emlékek, ne merüljenek feledésbe történetek, sorsok, épületek, ne merüljön feledésbe az, amit kultúrának vagy társadalomnak nevezünk. Nagyon is fontos eleme a mindennapjainknak. Nem csak krónika, nem csak illusztráció, hanem egy felelősség is arra nézve, hogy általuk mit hagyunk örökül magunk után, mi válik elérhetővé, megismerhetővé a mi mindennapjainkból az utókor számára.

„Ezt a számvetést most megtehetjük a Partium Háznak köszönhetően, és bízom benne, hogy az elkövetkezendőkben rendszeresen lesznek olyan események, helyzetek, amikor időről időre meg tudunk egy kicsit állni, és vissza tudunk tekinteni mindarra, ami velünk történik. Ha ezt egy ilyen szélesebb közösség kontextusában tudjuk megtenni, ez tovább árnyalja ezt a képet, ami az örökké múlttá váló jelenünkről megformálódik.” – mondta Puskás István.

A tárlatmegnyitó közönsége Kocsis Csaba rövid előadását is hallhatta. A Berettyóújfaluból érkezett, sokoldalú alkotó, akit Nagyváradot is megörökítő fotográfusként is ismerhet a nagyközönség, három megzenésített verset adott elő. A megnyitót követő baráti beszélgetésen a jelenlévők a Kárpátok Bora projekt részeként Heit Lóránd, érmelléki borász borait is megkóstolhatták.

A Bihari Fotóriporterek Tárlatát keddtől szombatig 9 és 20 óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Partium Házban (Burgundia utca 3/A).

Fotók: Némethy Norbert, Varga Erzsébet Mandy

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!