A Partium Ház ajándékaként, húsz nagyszalontai irodalomkedvelő is részt vett azon a könyves esten, amelyet a nemzetpolitikai intézmény a Méliusz Könyvtárral szervezett közösen, február 25-én. A rendhagyó, zenés, boros könyvbemutatón Cselenyák Imre Áldott az a bölcső és A tölgyek alatt címmel megjelent, kétkötetes Arany János életét feldolgozó, nagysikerű regényét mutattuk be, a szerző jelenlétében. Az Arany János szülőhelyéről érkező irodalombarátok pedig nem jöttek üres kézzel: a környék méltán híres házi kenyeréből hoztak kóstolót a debrecenieknek.

Februári könyves estjén a Nagyszalontán született Arany János életét feldolgozó regényt mutatta be a debreceni Partium Ház, a Méliusz Könyvtár együttműködésével működő Kárpát–medencei Magyar Könyves Ház program keretében. A nagysikerű regényt maga a szerző, Cselenyák Imre mutatta be, aki a könyv megírásakor – ahogyan azt Gáspár Ferenc kritikájában is olvashatjuk – nem sajnálta a fáradságot, személyesen járta végig a költő életének helyszíneit, így Debrecent és Nagyszalontát is.

Ezért is gondolták úgy a könyvbemutató szervezői, hogy a debreceni eseményről nem hiányozhatnak maguk a nagyszalontaiak sem. A Partium Ház felajánlotta, hogy saját buszával, ingyenesen szállítja Debrecenbe azokat, akik szívesen eljönnének, és találkoznának a szerzővel, no meg a debreceni irodalombarátokkal. Az utazó csapat civil szerveződés eredményeként, a helyi nyugdíjas klub segítségével állt össze, a csapat tagja volt a helyi Arany János Emlékmúzeum két munaktársa is. A vendégek nem jönnek üres kézzel: a méltán híres nagyszalontai kenyérből hoztak kóstolót a debrecenieknek.

A könyvbemutatóra érkező vendégek – Kárpátok Bora projektünk részeként – a kenyér mellé finom érmelléki borokat is kóstolhattak. Molnár Júlia nagyváradi színművész személyében partiumi művészvendéget is köszönthettek az érdeklődők.

A zsúfolásig megtelt teremben, Arany ölelésében hamar egymásra talált szerző, művészvendég, nagyszalontai és debreceni olvasó. Cselenyák Imre közvetlen személyiségével, a költőről szóló anekdotáival, a regény megírásáról szóló történeteivel hamar elnyerte a közönség szeretetét. A szerzőtől megtudtuk, hogy Arany János gitározott, hangszerét egykor éppen Debrecenben vásárolta számára édesapja. Nem csoda hát, hogy Cselenyák Imre, aki az írás mellett komoly zenei múlttal is rendelkezik, gitárját is megszólaltatta ezen estén.

Molnár Júlia szavalatai, előadott dalai különös atmoszférát teremtettek, a váradi művésznő úgy ragadta magával közönségét, hogy az az est végén a határok feletti összetartozás el nem szakítható érzését átélve énekelt együtt. 

A forró hangulatú estet dedikálás, közös falatozás, és az érmelléki Piheni pincészet üdítő borai zárták.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!