Események betöltése
szentlaszlonapok

A Partium Ház a 11. Szent László Napokon

2023.06.19. - 2023.06.25.

Nagy találkozás – ezzel a jelszóval szervezik meg 2023. június 19–25. között, tizenegyedik alkalommal, a nagyváradi Szent László Napokat. A debreceni Partium Ház immár harmadik esztendeje nem csak vendége, de programalkotóként kicsit részese is a rangos kulturális fesztivál megszervezésének. Szervezésünkben egy fotótárlat és három izgalmas könyv segítségével mutatkozik be Debrecen Nagyváradon, ráadásként pedig egy különleges zenei csemegét is kínálunk a fesztivál közönségének.

A debreceni Partium Ház, a helyi önkormányzattal megkötött közfeladat-ellátási szerződés értelmében, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinetirodájának egyházi és határon túli közösségi kapcsolatokért felelős csoportjával közösen már januárban részt vett a nagyváradi Szent László Napok azon programjainak tervezésében, melyekben Debrecen kulturális értékei is szerepet kaptak. A Partium Ház három program szervezését vállalta magára.

Meghívó Debrecenbe – a cívisváros kulturális terei

A nagyváradi középkori történelmi várban a Szent László Napok keretein belül mutatkozik be Debrecen egy kiállítás képein keresztül. Máthé András fotóművész évtizedek óta fotózza a város történelmi épületeit és az itt zajló kulturális eseményeket, fesztiválokat. Történelmi épületi: mint a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Virágkarnevál jelennek meg a képeken bemutatva Magyarország második legnagyobb városát, mely egyben Nagyvárad testvérvárosa is. Máthé András a képek szerzője egyúttal a Debreceni Fotóklub elnöke is, mely egyesület 30 éves barátságot ápol a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklubbal, személyesen Tóth István fotóművésszel. Reméljük, hogy az itt kiállított képek arra ösztönzik Nagyvárad lakóit, hogy még gyakrabban látogassanak el Debrecenbe.

Megnyitó: június 24., szombat 12 óra. Helyszín: EFA kiállítási központ, Mezey Lajos Galéria, Nagyváradi vár, E épület, földszint

Könyvek Debrecenből, Debrecenről – a Méliusz Juhász Péter Könyvtár kiadványainak bemutatója

A fiatal, önkéntes helytörténeti kutatók, Harangi Attila és Löki Viktor 21 debreceni cívisház és lakóik történetének dokumentálására vállalkoztak. A Debreceni cívisházak és lakóik nyomában című könyv alapja a helyszínbejárás során készített fotósorozat a házakról és lakóikról. Emellett interjúk formájában rögzítésre került ezeknek a házaknak a története. A jelenlegi lakóktól első kézből megismert, személyes hangvételű történetek a tudományos igényű levéltári kutatások során feltárt korabeli források adataival egészültek ki. Munkájukkal a szerzők arra vállalkoztak, hogy a bemutatott házak révén az olvasó átfogó képet kaphasson Debrecen cívisházairól. Céljuk volt továbbá, hogy feltárják, mit jelent a múlt, a házak és a cívisek története a jelenben, ami a jövőjük alakításához, a megőrzésükhöz is hozzájárulhat, felhívják a figyelmet lakóhelyünk ezen értékeire, megőrzésük fontosságára.

Löki Viktor egyedülálló módon fényképezi végig városunk utcáit, melyekhez eddig mintegy 80 interjút készített fotózás közben Debrecen lakóival. A fotóanyag egyedülállósága, művészi és helyi értéke, az interjúk megismételhetetlensége teszi egyedivé azt az anyagot, melynek könyv alakban – Debreceni egypercesek címmel –történő megjelentetése a helyi identitás erősítésének páratlan eszközét jelenti.

Az én Debrecenem címmel – külföldi példa ihlette kezdeményezés alapján – helyi grafikusok, illusztrátorok ötlete alapján tervezett könyv a fiatalabb korcsoportot célozza meg. A gyerekeknek szánt műben elsősorban debreceni híres írókhoz, költőkhöz köthető helyeket, illetve jellegzetes helyi eseményeket szeretnénk bemutatni, a gyerekek életkori sajátosságiaknak megfelelő nyelvezettel, verses formába öntve. A könyvben megjelenő helyek gazdagon illusztrált képei, grafikái mellett kortárs versek is szerepelnek, illetve kommentárok is színesítik a könyvet, melyekkel a gyerekek nyelvén szeretnénk hasznos információkat átadni az illusztrációkon látható témákban. Ehhez a kiadványhoz kapcsolódik egy foglalkoztatókönyv. A kifestő és foglalkoztató könyv segít a gyerekeknek játékos formában elmélyíteni a korábban kiadott, Az én Debrecenem c. könyvben olvasottakat.  A kötet elsődleges célja Debrecen város bemutatása annak történetén és jellemző helyszínein keresztül. A gyermekeket megszólítandó nagyméretű, látványos képtáblákra épülő kiadvány jelenetei játékos formában megírt – vegyesen versek és szövegek –, mégis konkrét tudásanyagot mutatnak be. A könyvtest formátuma a közös olvasást segíti – a kiadvány így több generációt is képes összefogni, akár nagyobb csoportban is. Célja egyszerre a szórakoztatás és az ismeretterjesztés, valamint a lokális kötődés erősítése.

24 emelet 24 történet című kötet a Petőfi térnek és környékének történelmi, építészeti, és bizonyos kulturális szegmenseinek bemutatására törekszik, különös tekintettel annak jövőjére, további fenntartási, megőrzési, és hasznosítási lehetőségeire. Az alkotók tervei szerint az album jelenlegi és volt lakókkal készült interjúkat, egy szociológiai és egy térplasztikai esszét, illetve archív újságcikkek szemléjét mutatja be. A könyv kiemeltképpen a debreceni állomás és a Petőfi tér környékén élőknek, de a bemutatott épület emblematikus, kiemelt városkép alakító szerepe miatt is, széles körben ajánlható.

Közreműködők: Lakner Lajos, Löki Viktor, Harangi Attila

Időpont: június 25. 15 óra, Nagyváradi Vár

Keleti House

Két sokoldalú debreceni művész találkozásból született ez a projekt, melynek az is lehetne a mottója, hogy „keleti a zene és Nyugatos a szöveg”. Olyan szövegírókkal dolgoznak ugyanis együtt, mint Ady, Babits, Kosztolányi, József Attila, Pilinszky, Radnóti, Weöres. Vagy Petőfi. Vagy Borbély Szilárd. A zene szertelen ritmusú, sok-sok elektronikával átszőtt, a szövegeket pedig a már említett zseniális költők műveiből kölcsönözték. Lényeges, hogy nem klasszikus versmegzenésítéseket készítenek, hanem a verseket használják a zenéhez: mintha ott lennének velük a stúdióban a költők, akiket néha arról győzködnek, hogy ezt vagy azt a sort ki kellene hagyni, vagy ismételni… Az énekes Kiss Milánt eddig főképpen színészként ismerhette a közönség, Szénási Miklóst íróként és zenészként.

Időpont: Június 24.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Kezdés:
2023.06.19.
Vége:
2023.06.25.
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, ,

Helyszín

Nagyváradi vár

Szervezők

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
Partium Ház
Szent László Napok