Események betöltése
Foto Szegedi Eva 04

Nagyváradi emlékírók az impériumváltás éveiről

2019.12.16./05:00 - 18:00

A Debreceni Partium Ház Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház programjának két nagyváradi önéletírás lesz a decemberi vendége.

Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár – Egy váradi postamester önéletírása, 1914-1921. valamint B. Sárközy Gergely: Katonaéletemből, élményeim, küzdelmeim és szenvedéseim a világháborúban, címmel, az első világháború és Nagyvárad Romániához csatolásának éveiről szóló visszaemlékezésekből született könyveket és a korszakot Dr. Fleisz János nagyváradi történész mutatja be.

A nagyváradi témájú könyvek mellett, Heit Lóránd, Debrecen egykori szőlőskertjéből, Bihardiószegről hozott boraival ismerkedhet a közönség.

Mozog Nagy Imre: Jár a baka, jár – Egy váradi postamester önéletírása, 1914-1921

Mozog Nagy Imre a Bihar megyei Albison született 1892-ben. Az első világháború kitöréséig egy átlagos – bár társainál érdeklődőbb, eszesebb – érmelléki fiatalember életét éli. Harcolt a keleti fronton, majd Isonzónál súlyos fejsérülést szenvedett, lövedék hatolt át a koponyáján. Orvosi csodaként tekintettek rá, József főherceg segítségével hazakerül. Később Budapesten, hadirokkantként a világégés utolsó hónapjaiban, az őszirózsás forradalom idején postamester lesz. Már Nagyváradon postatisztviselőként éli meg a Tanácsköztársaság heteit, majd a román adminisztráció megjelenését. Mozog Nagy Imre könyve a korszak hiteles, szemléletes, szellemes, regényes ábrázolása, megható és lebilincselő olvasmány.
A könyvet a nagyváradi Várad folyóirat adta ki. A helyszínen megvásárolható: ára 2500 Ft.

B. Sárközy Gergely: Katonaéletemből, élményeim, küzdelmeim és szenvedéseim a világháborúban

A nagyváradi 4. honvéd gyalogezredben szolgált egykori katona, naplói, levelezése és feljegyzései alapján a háborúból hazatérve részletesen megörökítette átélt élményeit. Az 1922. február 1-jén befejezett, kézzel írt visszaemlékezését egyetlen példányban elkészítve gondosan be is köttette, de 90 éven keresztül a család néhány tagján kívül senki sem olvashatta.
A kéziratot, a nagyváradi Europrint Könyvkiadó adta ki nemrég, de a debreceni közönség előtt mutatkozik be először. A helyszínen megvásárolható, ára 3000 Ft. .

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2019.12.16.
Időpont:
05:00 - 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép