Események betöltése
torofacdbook

Hazatérés – Toró József egyéni kiállítása

2022.06.20./17:30 - 18:30

Toró József képzőművész családja által nagyváradi-erdélyi-székelyföldi indíttatású. 1990-ben csatlakozott a Tibor Ernő, nagyváradi festő nevét viselő független alkotói csoporthoz, amelynek később több éven át művészeti vezetője is volt. Számos egyéni és csoportos tárlat szervezőjeként és alkotójaként vette ki részét a nagyváradi művészeti életből. 2004-ben szerzett diplomát a kolozsvári művészeti egyetem festészeti szakán. 2004 után áttelepült Debrecenbe, ahol – nincsenek véletlenek – éppen a Kós Károly nevét viselő iskola művésztanára.

Képzőművészként a debreceni újrakezdés után, ahogy Éles Bulcsú grafikusművész mondta róla, eleinte „búvópatakként működött”, az elmúlt években azonban „folyóvá lett az ér”. 2017-ben a Debreceni Tavaszi Tárlaton egyik alkotását a zsűri nívódíjával jutalmazták. Ugyanebben az évben a Reformáció-500 országos kortárs grafikai pályázat és tárlat nívódíját is elnyerte. Grafikusként előszeretettel készít friss, „ropogós” tollrajzokat és kísérletező – olykor fotó alapú szitanyomatokat, festőként pedig izgalmas absztrakt képeket.

A harmincadik születésnapját ünneplő Tibor Ernő Galéria 2021 decemberében megrendezett debreceni kiállításán, melynek ő volt a kurátora – nincsenek véletlenek – így nyilatkozott: „Sok éve már, hogy az életemben nagy fordulat történt, elszakadtam Nagyváradtól, Debrecenbe költöztem, de még most is úgy gondolom, része vagyok a csapatnak. 2012-ben hazatértem egy tárlat erejéig: nyolcévnyi grafikai termésemet mutattam be.”

Toró József most ismét szülővárosa elé tárja az elmúlt esztendők termését: jelen kiállítás anyaga válogatás a művész 2004 és 2022 között készült festményeimből. A tárlat címe – nincsenek véletlenek! – Hazatérés.

A kiállítást megnyitja: Puskás István, Debrecen alpolgármestere

A tárlat anyagát bemutatja: Csathó Töhötöm, a Tibor Ernő Galéria művészeti vezetője

Közreműködik: Thurzó Sándor József brácsaművész

Helyszín: Tibor Ernő Galéria

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2022.06.20.
Időpont:
17:30 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Nagyvárad, Tibor Ernő Galéria
Kanonok sor + Google Térkép

Szervezők

Partium Ház
Szent László Napok