Események betöltése
199463350 1874857042680956 1322117469583699808 n

A Partium Ház a Szent László Napokon

2021.06.21. - 2021.06.27.

Itthon vagyunk – ezzel a jelszóval szervezik meg 2021. június 21–27. között kilencedik alkalommal a nagyváradi Szent László Napokat. A rangos kulturális fesztivál szervezője, a Szent László Egyesület nem csak meghívta a debreceni Partium Házat az eseményre, de arra is felkérte, hogy programalkotóként legyen részese a fesztivál megszervezésének.

Külhoni könyvek és borok a Partium Ház standján

A „Kárpátia Könyvesház, a külhoni könyvek otthona” mottóval indított projektünk keretében a Partium Házban elérhetővé tesszük a külhoni magyar könyvtermés legjavát. A velünk partnerségben álló erdélyi, délvidéki, őrvidéki, felvidéki és kárpátaljai könyvkiadók kiadványaiból most a Szent László Napokra is elviszünk egy reprezentatív válogatást, ugyanakkor a saját könyvkiadói tevékenységünk eredményeként napvilágot látott köteteket is bemutatjuk a váradi olvasóknak. Standunkon, Kárpát-medence legjobb könyvei mellett, a Kárpátia Borház közreműködésével, Kárpát-medence legjobb magyar borait is kínáljuk majd. De felkínáljuk az érdeklődőknek partnerintézményeink, a Nagy-Magyarország Park üdülési ajánlatait és a Trianon Múzeum egyedülálló ajándéktárgyait is.

Tartunk könyvbemutatót is: két debreceni szerző, Szénási Miklós és Heller Zsolt Erre jöttünk című kötetének bemutatóján a szerzők is jelen lesznek.

Erre jöttünk – Debrecen 21. századi versekben – könyvbemutató

Június 26., szombat, 17.00 óra, nagyváradi vár, A épület, I emelet, 18-as terem

Sajátos hangulatú könyv született Debrecenről. Szerzői Heller Zsolt és Szénási Miklós, akik úgy gondolták, megmutatják a város mai arcát – ahogy ők látják. Ebben a kötetben kivételesen nincs semmi Főnix, semmi cívis, nem a szokványos ikonok mentén indultak el, hanem személyes gondolataikkal, élményeikkel, emlékeikkel rajzolják meg az ő közös Debrecen-térképüket. A karcsú kötet Gólya György hangulatos fotóival lett teljes. A versek és a képek úgy mesélnek Debrecenről, hogy az is megtalálhatja benne önmagát, aki még sohasem járt ott – de ezek után biztosan útra kel…

Kiállítások, ének és zene

A debreceni Partium Ház, programjai révén segíti az anyaországi és a külhoni magyarok kapcsolattartását, együttműködését, erősíti a nemzeti összetartozás tudatát. Ezen belül kiemelten fontosnak tartja a Debrecen és Nagyvárad polgárainak összetartozását erősítő programok megvalósítását, éppen ezért a 2021-es Szent László Napokra egy-egy programmal meghívta debreceni barátait is.

Mindjárt a fesztivál nyitónapján két kiállítással is igyekszünk megörvendeztetni a nagyváradiakat.

Nők a debreceni kultúrában – kiállításmegnyitó

Június 21., hétfő, 15.30 óra, Újvárosi Református Templom imaterme (Kálvin János u.)

Megnyitja dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere és Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület elnöke.

Látogatható június 22–25., naponta 10–13 óra között.

A Nők a debreceni kultúrában című fotókiállítás a Borostyán Produkció és Szőlősi Zsombor fotográfus közös projektje. A kampány célja a debreceni kultúra minden szegmensét érintő női jelenlét kihangsúlyozása. A tárlat elsőként Nagyváradon kerül bemutatásra, ezt követően ősszel Debrecenben, a Partium Házban láthatja majd a nagyközönség. 2022-ben pedig, e kiállítás párjaként, elkészül a Nők a nagyváradi kultúrában fotókiállítás is.

Bélyeg-etűdök – Szendrei Judit bélyegkép-kiállítása

Június 21., hétfő, 17.00 óra, Tibor Ernő Galéria, Kanonok sor 11. sz.

Megnyitja dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere

Látogatható június 22–30. között, kedden és szombaton 11–16 óra között

2015-ben készítette első képét, amikor valamiféle hasznos elfoglaltságot keresett Zsófi lányának, aki Down-szindrómás. Elkezdtek egy nagy projektet: áztattak, szárítottak, rendszerezték a bélyegeket. Majd, amikor ezzel megvoltak, ki kellett találnia a folytatást. Képek készítésébe kezdtett.  „Mára szenvedélyemmé vált a festés bélyegekkel. Ezt a műfaji meghatározást Antal Pétertől, az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosától hallottam, amikor megnézte képeimet. Mások ráismerni vélnek a kollázs, montázs technikára, vagy az ókori mozaikokhoz hasonlítják. Mindenkinek igaza van, hiszen ezen technikák keveréke az, amivel dolgozom.” – mondja. Képei eljutottak Londonba, Hollandiába, de a budapesti Nemzetközi Bélyegkiállításon is szerepeltek többek között. Judit férjével és kislányával ugyanis találkozhatott a Vatikánban Ferenc pápával, és átadhatta neki saját készítésű bélyegképét. Gyermekét, Zsófit a Szentatya meg is áldotta. A pápának ajándékozott kép egy rózsafüzért ábrázol, közepén imádkozó női alakkal. Az alkotás több ezer bélyegből áll.

A Partium Ház vendégei két zenei élményt is kínálnak. Eljön Debrecenből a modern, táncolható-hallgatható elektronikus zenei csemegét kínáló LED Zenekar és az immár világhírű Lautitia Kóruscsalád is.

A LED zenekar koncertje

Június 26., szombat, 22 óra, nagyváradi vár, nyári színház

A LED debreceni zenekar. Két ember, sok dal, néha leülős, néha álomszerű, néha táncolható zene, sok elektronikával és újabban egyre több gitárral. Vannak angol nyelvű dalok, és természetesen vannak magyarok is. A Born To Be Wild című rockhimnuszt teljesen átgyúrták és megbolondították, az I Dreammel az álmok világába röpítik a közönséget, ahol az elektronikus Angyal vár és a ritmusok hátán száguldó Buddha… Magukról ezt mondják: „bár korábban azt írták rólunk, hogy mi vagyunk a magyar Pet Shop Boys, meg a kétfős Depeche Mode, egyik sem

mi vagyunk. Mi a LED vagyunk, sok dallal és lendülettel, világító szemüvegekkel és

nyakkendővel”.

Zenél a város: a Lautitia Kóruscsalád koncertje

17-17.15 óra között flashmob a Holnaposok szoborcsoportnál

Június 27., vasárnap, 19 óra, Újvárosi Református Templom (Teleki/Városháza u.)

A kórusok élén 2006 óta Nemes József karnagy áll, azóta az elnevezés: Lautitia Kóruscsalád. A kóruscsalád tagjai a Lautitia Gyermekkar, a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar és a Lautitia Kamarakórus. Mindhárom énekkar tagjai a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskolában, korábbi nevén Bányai Júlia Általános Iskolában tanultak. Az együttesek magyarországi és nemzetközi szinten is elismertek, számos verseny és fesztivál díjazottjai.

Külhoni könyvek és borok a Partium Ház standján
« A 7 »

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Kezdés:
2021.06.21.
Vége:
2021.06.27.
Esemény kategória:

Helyszín

Nagyvárad

Szervezők

Partium Ház
Szent László Napok