Események betöltése
unnepi konyvhet borito

A Partium Ház a Debreceni Ünnepi Könyvhéten

2021.09.01. - 2021.09.05.

Magyarország legteljesebb Kárpát-medencei magyar könyvkínálatával jelentkeztünk a tavalyi könyvünnepen, és ott leszünk az idei könyvhéten is Debrecenben. A Magyar Házak, illetve Partium Ház stábja a külhoni magyar könyvkiadók remekeit felvonultató pavilonjában három kiemelkedően izgalmas programot is kínál a debreceni olvasóknak és könyvbarátoknak.

10 év, 100 könyv: bemutatjuk a Székely Könyvtár sorozatot

Szeptember elsején, a hivatalos kiírás szerint 18 órától, valójában közvetlenül a könvyheti megnyitó után megismerkedhetünk egy nagyszabású kulturális vállalkozással. A Hargita Kiadóhivatal és Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Gyöngye Rt. támogatásával 2012-ben egy 100 kötetesre tervezett könyvsorozatot indított el. A Székelyföldhöz kötődő klasszikus és kortárs írók műveit tartalmazó Székely Könyvtár hamarosan teljes lesz.

Eddig megjelent könyveik között olyan szerzők szerepelnek, mint Apáczai Csere János, Bod Péter, Mikes Kelemen, Cserei Mihály, Orbán Balázs, Kriza János, Bölöni Farkas Sándor, Benedek Elek, Petelei István, Tamási Áron, Kemény János, Tompa László, Domokos Pál Péter, Ignácz Rózsa, Márton Áron, Nagybaczoni Nagy Vilmos, Sánta Ferenc, Cseres Tibor, Bözödi György, Székely János, Kányádi Sándor, Fodor Sándor, Farkas Árpád, Király László, Ferenczes István, Ferencz Imre, Tánczos Vilmos és mások.

A Székely Könyvtár sorozat a székelység múltjával és jelenével foglalkozva székely-magyar öntudatunk megerősödését segíti elő úgy, hogy az egyetemesség igényével mutatja fel a regió irodalmi-kulturális értékeit, miközben a sorozatban megjelent művek élvezetes olvasmányul is szolgálnak. A Székely Könyvtár olyan hiánypótló kulturális érték, a Székelyföld, Erdély és a Kárpát-medence magyarságának szellemi életében, amely megérdemli, hogy minél több fórumon nyilvánosságot kapjon, felkeltse az olvasók érdeklődését, és eljusson minél több székely emberhez, erdélyi vagy külhoni magyarhoz.

A Debrecenbe érkező Zsidó Ferenc kiadóigazgatóval, szerkesztővel Szénási Miklós, a Dehir főszerkesztője beszélget, közreműködnek a Csokonai Színház színészei: Vranyecz Artúr és Újhelyi Kinga.

A Kárpát-medence nagy mesekönyve

Partnerintézményünk, a Kárpát-medence Intézet a Kárpát–medence legszebb népmeséit gyűjtötte össze ebbe a látványos, nagy méretű, több mint 200 oldalas könyvbe. A kötet a magyar, szlovák, román, német, szerb, ruszin, ukrán, horvát, lengyel, örmény, zsidó, cigány és olasz népmesekincs sajátos, különleges világát, jellegzetes történeteit viszi el az olvasókhoz. A különböző népek hagyományainak, szokásainak, népviseletének megismerését a meséket kísérő színes, látványos illusztrációk is segítik. A könyvet lapozgatva elénk tárul a Kárpát-medence sokszínű kultúrája. A szerkesztők e mesék megőrzése és a következő generációknak történő továbbadása mellett a kulturális különbségek elfogadtatására is törekszenek.

Az interaktív könyvbemutató a Csapó utcán szeptember másodikán, 13 órakor kezdődik Hajdú Imelda, a Csokonai Színház színművésze és a létavértesi általános iskola tanulóinak részvételével.

Könyvek Trianon 100. évében az 1000 éves Magyarországról

A Magyar Házak együttműködő partnere a Trianon Múzeum könyvkiadási programja keretében, Trianon Centenáriumi évében, a szakma és a tágabb magyar közvélemény számára is hiánypótló történelmi munkák újra kiadására vállalkozott. Ezekből a kiadványokból, Könyvek Trianon századik évében az ezeréves Magyarországról címmel, a Partium Ház 18 kötet mutat be a debreceni Ünnepi Könyvhéten. Az évtizedeken át tiltólistákon szerepelt könyvek ezen a bemutatón először kerülnek nyilvánosság elé, és megjelenésükkel hozzájárulhatnak a Trianonnal kapcsolatos elfogultságok, félelmek és ismerethiány csökkentéséhez.

A bemutatott könyvek:

 1. Szviezsényi: Hogyan veszett el a Felvidék
 2. Bethlen: Erdélyi kérdés, Hogyan bánt el a Trianoni szerződés a Duna-medence népeivel , Haiczl: Húsz év előtt
 3. Zilahi Lajos: A földönfutó város
 4. Füssyné Huszár Amália: Egy csokor tulipán
 5. Márai Kata naplója
 6. Buday László: Magyarország küzdelmes évei
 7. A megcsonkított Magyarország újradolgozott második kiadása
 8. Lóczy Lajos: A magyar szent korona országainak földrajzi, társadalom-tudományi, közművelődési és közgazdasági leírása, 1918.
 9. Horváth Jenő: Magyar diplomácia
 10. A magyar állam külpolitikai összeköttetései a bécsi végzésektől a kettős monarchia felbomlásáig, 1928.
 11. Dr. Cholnoky Jenő: A Kárpátoktól az Adriáig. Nagy-Magyarország írásban és képben, 1934.
 12. Dr. Kmety Károly: A magyar közjog tankönyve
 13. Milotay István: Egy halálraítélt nemzet, 1929.
 14. Dr. Thirring Gusztáv: A magyar városok statisztikai évkönyve 1912.
 15. Herczeg Ferenc: Napfelkelte előtt
 16. Dr. Lechner Jenő: Az elszakításra ítélt Magyarország
 17. Jancsó Benedek: Defensio Nations Hungary Hungaricae
 18. Fellebbezés az emberiség elfogulatlanul gondolkozó tudományos közvéleményének ítélőszékéhez
 19. Gyimesi Jenő Balázs: Erdély a miénk!
 20. Missuray-Krúg Lajos: A nyugatmagyarországi felkelés
 21. Bátky Zsigmond – Kogutowicz Károly: Magyarország néprajzi területi térképe 1918.

A könyveket szeptember másodikán, 18 órától bemutatja Vincze Gábor történész, a Trianon Múzeum munkatársa. Házigazda: Pósán László történész, országgyűlési képviselő lesz. Közreműködnek a Csokonai Színház színészei: Vranyecz Artúr és Újhelyi Kinga

Esemény Megosztása

 • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Kezdés:
2021.09.01.
Vége:
2021.09.05.
Esemény kategória:

Szervezők

Partium Ház
Méliusz Juhász Péter Könyvtár Debrecen