Események betöltése
MI AZ A NAP FB BORITO

Mi az a Nap? – Csorján Melitta Méhi festőművész kiállításának megnyitója

május 10/17:00 - 18:30

Csorján Melitta festőművész 1978-ban született az érmelléki Székelyhídon, képzőművészeti tanulmányokat Nagyváradon, Kolozsvárott és Budapesten folytatott. 2004-től Debrecenben él és alkot. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt.

2004 óta szervezi a Méhike Alkotótábort Székelyhídon, 2016-ban pedig megalapította a Méhike Alkotó és Művészeteket Népszerűsítő Egyesületet is.

Jelenleg művésztanár a Nyíregyházi Egyetem Vizuális tanszékén.

„Téma a legegyszerűbb és legcsodálatosabb valóságunk, maga a lét, mely nem volna az éltető fény, a világosság, a leghatalmasabb csillagunk, a Nap nélkül.

Istenhívő emberként a művészetemet is ez a szemlélet uralja. Rácsodálkozom nap mint nap a legegyszerűbb csodára, az életre, legyen az egy gyermek, egy fa a kertben, egy macska vagy egy fűszál.

Mindig vissza a kezdetekhez, a teremtés legősibb valóságához, amikor Isten megteremti az eget és a földet, a világosságot s a sötétséget, szárazföldet és tengereket, majd növényeket, a fát, mely gyümölcsöt hoz s magva lesz a földbe. Aztán megteremti az állatokat és az Embert, saját képmására, akire rábízza a világot. Ezek vagyunk, a homo sapiens! S ez a kifejezés még kiegészül egy aprócska, de nagyon lényeges definícióval, a játékossággal. Így jutunk el a Homo Ludens vagyis Játszó Ember megnevezésig.

A festő játszik. Először is a gondolattal, az anyaggal, a színekkel, a fényekkel, a lehetőségekkel, kísérletezik és közben játszik.

Képeimen a Nap éltető fényét élvezve bontakoztatom ki legőszintébben és legnagyobb szeretettel a teremtett fény iránti csodálatomat és teremtek színeimmel saját Napot, Holdat és csillagokat, vagyis játszom.”- vallja a művésznő. (www.csorjanmelitta.hu)

A kiállítást megnyitja: Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas  színésznő, érdemes és kiváló művész.

Zenél: Koszta Évi – zongora, hegedű, ének.

A megnyitó része Csorján Melitta Méhi interaktív performansza, amelynek célja egy közös festmény létrehozása.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Partium Ház nyitvatartási idejében.

 

 

Esemény Megosztása

2521022
DD
napok
HH
órák
MM
perc
SS
mp

Részletek

Dátum:
május 10
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Partium Ház