Események betöltése
VISKY ANDRAS FB BORITO

Kitelepítés – Visky András, Kossuth-díjas erdélyi író könyvének bemutatója

május 16/17:00 - 18:30

Egy osztrák-magyar család a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe.

Az olvasó egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg, a legkisebb gyermek nézőpontjából.

A regény középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő. Egy szerencsés véletlen folytán náluk marad a családi Biblia, ebből az egyetlen könyvből az anya naponként felolvas. Ezek a bibliai történetek adják az elbeszélés keretét. A regény azonban nem fejeződik be a szabadulással, a szülőket és a hét gyermeket a román titkosszolgálat továbbra is szemmel tartja.

Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra.

Visky András marosvásárhelyi származású író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturgja, művészeti aligazgatója, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának docense. Óraadó tanár, vendégelőadások és workshopok vezetője neves oktatási intézményekben az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban és Magyarországon.

A Kitelepítés című regényéért Visky András 2022-ben megkapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának könyves Nívódíját, 2023-ban pedig a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat nyerte el. Visky András „dramaturgi tevékenysége és írásművészete, különösen a diktatúra megaláztatásai közepette hitben megélt szeretet erejét, a megingathatatlan emberi tartás és a magyar identitás megőrzését például állító remekműve, a Kitelepítés című regénye elismeréseként” megkapta 2024-ben a Kossuth-díjat.

A könyvbemutató közreműködői:

Szilágyi Szilvia beszélgetőtárs,

Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművész,

Keller András gitárművész.

A könyvbemutató és a dedikálás után kötetlen beszélgetésre várjuk pogácsa és egy pohár bor mellett!

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
május 16
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Partium Ház