Események betöltése
HONVAGY FB BORITO

HONVÁGY – Závodszky Ferenc festőművész kiállításának megnyitója

április 10/17:00 - 18:00

„Amikor másfél évszázaddal ezelőtt Párizsban – az akkori Párizsi Szalonban – az 1860-as években kiállították Manet Balkon című festményét, amelyen a nyitott erkélyajtóban ott ül Berthe Morisot kolléganője, az akkori kor népszerű újságjában, a Le Figaro-ban megjelenő kritikában így inti a festőt a műkritikus: „Manet úr, csukja be azt az ajtót kérem, a maga érdekében mondom”. Így próbálják lebeszélni az impresszionizmus egyik vezéralakjának tartott festőt arról, hogy fessen.

Sokszor eszembe jut ez a történet, mert úgy tartom, soha nem lehet általános szabályokba foglalni, hogy mi a jó művészeti alkotás. A gondolat adja a műhöz azt, ami nélkül nem lenne művészet, akár figuratív vagy nonfiguratív. Remélem, hitvallást nem kell írnom, ehelyett igyekeztem rajzolni. Amikor elkezdtem festeni, csak a kulcs fordult meg a zárban, később nyílt ki az ajtó. – Hé, nem csuknád be az ajtót?

A Partium Ház mostani kiállítása ismertebb és kevéssé ismert műveimből ad válogatást, melyek közül néhány sok galériát megjárt Párizstól és Hannovertől Budapestig, Szegedig, Tokajig, Keszthelyig, Újhartyánig. Az egyik legjelentősebb kiállítás, amelyen részt vettem, az 1999-es Aba-Novák emlékkiállítás volt, amelyet Aba-Novák Judit nyitott meg.

Pár mondatban összefoglalt életrajzom: Számos könyvet illusztráltam grafikákkal és linómetszetekkel, ezek egy része a jelenlegi kiállításon is látható. 1990-től fordult érdeklődésem a számítógépes grafika irányába is. A 7Lap című hetilap és az MTI Fotó számítógépes részlegének grafikai vezetője voltam. Festészetet, művészettörténetet és művészetfilozófiát tanítottam.” (Závodszky Ferenc)

A megnyitón közreműködik Pless Attila zongoraművész, Hajdu Imelda és Csata Zsolt színművészek.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
április 10
Időpont:
17:00 - 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Partium Ház