Események betöltése
veglegeskarp

Erdély újranemesítői – Online könyves est Csinta Samuval

2021.01.29./18:00 - 19:00

A Partium Ház legújabb könyvbemutatóján Csinta Samu mutatja be Erdély újranemesítői és Arisztokraták honfoglalása című riportköteteit. Az arisztokrata családokról, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről írt könyveinek születéséről, a szerzővel Mikos Ákos beszélget. Közreműködik: Béke Csaba énekmondó. A kötetekből felolvas: Új Judit. 

A könyvről

Tudjuk, hogy volt a huszadik században néhány olyan évtized, melyben az arisztokrácia már-már szitokszónak számított. A határon túli magyarságra sem úgy nézett az anyaország, ahogy nézhetett volna. Ez a két kötet a maga módján azért is hiánypótló, mert egy olyan, gyakorlatilag mellettünk létező világba enged belépést, amiről általában nagyon keveset tudunk – miközben a Bethlen-család, vagy a Rákócziak a magyar történelem különleges személyiségei voltak századokon át, ahogy ezt a történelemkönyvekből is pontosan tudhatjuk.

Hogy élnek ma, milyen lehetőségeik, terveik, álmaik, emlékeik vannak a hajdani nagynevű famíliák leszármazottainak? Csinta Samu könyvei kastélyok, arisztokraták és a történelem mezsgyéjén kalauzolják az olvasókat. (dehir.hu)

Csinta Samu

Közíró, Feleki László-díjas újságíró. Sepsiszentgyörgyön született 1960-ban, 1992-ben diplomázott Budapesten a Bálint György Újságíró Iskolában, 1999 szeptemberéig különböző magyarországi napi- és hetilapoknál dolgozott sportújságíróként. Azt követően 2008 tavaszáig a Krónika című erdélyi napilap főszerkesztője, 2015-ig az Erdélyi Napló című hetilap szakmai irányítója volt. Két publicisztikai gyűjteményben való felbukkanását követően 2014-ben, illetve 2016-ban két nagy sikerű, az erdélyi arisztokrácia újrakezdett történetéről szóló könyvet – Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása – jegyzett. 2015 tavaszán jelent meg a Plakátballada című dokumentumregénye, valamint A lélekmentő című, a híres erdélyi néprajzkutató, Kallós Zoltán első kilencven évéről szóló életregénye. A válaszúti alapítvány fennállásának huszonöt éves évfordulójára született könyve – Úton az Ararát felé – 2017 júniusában jelent meg. Szabó Kati négyszeres olimpiai bajnok tornászról írt, Az ötödik szer – Szabó Kati életei című életregényét 2018 januárjában mutatták be. Székelyföldi és magyarországi jeles személyiségekkel készült interjúkötete, a Por alatt parázs, 2020 decemberében látott napvilágot.

Béke Csaba

Zenész, énekmondó. Várakban, várjátékokon, régi-zene fesztiválokon, templomokban, tavernákban ébresztgeti a középkor zenéjének hangjait-szellemét. Hangszerei: lant, koboz, tekerőlant, duda, ciszter, középkori síp és gitár. Béke Csaba Debrecenben gyökerezik. Nagytudású zenésszé ugyanitt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakán vált. Nem csak magányosan játszik, van egy zenekara, akikkel – dudáikkal és dobjaikkal – jó nagy felfordulást tudnak kelteni: Sonivius Vappae a nevük (azt jelenti, hogy Lármás Semmirekellők).

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.29.
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:

Szervező

Partium Ház