Események betöltése
243881804 640557400249888 4631151158777034416 n

Debreceni fiatalok Kós Károly nyomában

2021.09.30./14:30 - 15:30

A Magyar Házak Hálózatába tartozó debreceni Partium Ház, Kárpátia Galéria programjának keretében, Debreceni fiatalok Kós Károly nyomában címmel, szeptember 30-án nyitja meg a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjainak sztánai alkotótáborokban készült alkotásaiból válogatott kiállítását.

A vendégeket köszönti:

  • Stanik istván, a Magyar Házak Hálózatának szakmai igazgatója, a Partium Ház vezetője.

Beszédet mond:

  • Vargáné Szabadka Tünde, a Kós Károly Művészeti szakgimnázium igazgatója
  • Toró József, művésztanár, a Kárpátia Galéria kurátora

Közreműködnek:

  • Nagy Edit pedagógus és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjai

Sztána Erdélyben, Kolozsvár és Bánffyhunyad között, a népművészetéről híres Kalotaszeghez tartozó, csodálatos természeti környezetben fekvő kis település, amely ma, a huszadik századi erdélyi polihisztorként emlegetett Kós Károly egykori lakhelyeként él a köztudatban. Az építészetben, irodalomban és az erdélyi magyar politikában is maradandó értékeket teremtő Kós Károly, Sztánán is nyomott hagyott: a település legismertebb épületei az 1910-ben, saját lakhelynek épített Varjúvár, majd a kor jelentős irodalomszervezőjének, Szentimrei Jenőnek tervezett villa.

Kós Károly munkásságának emlékezetét őrzi Debrecenben a nevét viselő művészeti szakgimnázium, amelynek tanárai, Toró József művésztanár vezetésével, immár 2010 óta minden nyáron diákalkotótábort szerveznek Sztánán. A tíz év alatt festmények, grafikák, fotók és kisfilm is készült a sztánai tájról, az ott élő emberekről. Az itt készült alkotásokat több alkalommal díjazták különböző pályázatokon az anyaországban és Romániában is. Ezek a művek ma már meghatározzák az iskola arculatát, az ott szerzett élmények pedig már diplomás alkotóként is visszahozzák a résztvevőket Sztánára és Erdélybe.

A Partium Házban kiállított munkák a sztánai alkotótáborban készült alkotásokból nyújtanak ízelítőt. Az alkotók – Varga Máté, Gergely Judit, Szabó Liliána, Faddi Alíz, Révész Dóra, Horváth Laura, Veres Boglárka, Virág Orsolya, Kozma Gábor, Barabás László, Vékony Tamás, Péterszegi László, Roza Adrien, Nagy Fanni, Gyöngy Hajnal, Molnár Petra – közül már többen diplomát szereztek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, az Iparművészeti Egyetemen az egri, nyíregyházi, pécsi és kaposvári felsőoktatási intézményekben.

A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákjainak kiállítása a Partium Házban, különleges művészi élményt nyújt, egyben tisztelgés Kós Károly munkássága előtt, ugyanakkor egyik jelképe a nemzeti értékek egyetlen egészként való felmutatásáért tett debreceni törekvéseknek.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.09.30.
Időpont:
14:30 - 15:30
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervezők

Partium Ház
Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium