Események betöltése
OZSVATH SANDOR FB BORITO

Beszéljünk végre beszédünkről is! – Ozsváth Sándor művelődéstörténész előadása

2023.11.15./14:00 - 15:00

November 13-a a magyar nyelv napja. Az Anyanyelvápolók Szövetségének kezdeményezésére az Országgyűlés 2011-ben – a magyar nyelvet e napon államnyelvvé emelő 1844-es törvényre emlékezve – egyhangú döntéssel nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Azóta e napon szinte mindenütt előadásokat, tanácskozásokat, anyanyelvi versenyeket tartanak Kárpát-haza szerte. De jobbára csak nyelvművelésről, nyelvhelyességről, réteg- és tájnyelvekről stb. nyelvészkednek a nyelvészek – magáról a beszédről alig esik szó.

Beszéljünk végre a magyar beszéd különlegességéről is: mellérendelő gondolkodásmódunk és beszédünk összefüggéseiről, beszédtechnikánk egyediségéről, hangzásvilágunk zeneiségéről (Karácsony Sándort, Kodály Zoltánt, Montágh Imrét és társaikat gyakran idézve)! Szólni kell még az intézményes beszédtanítás fontosságáról és sok évtizedes hiányáról is.

Ozsváth Sándor beszédtanár, művelődéstörténész, színjátszórendező, újságíró. 1982-től nyugdíjazásáig a Debreceni Tanítóképző Főiskolán oktatott, egyik létrehozója majd szakmai irányítója volt a kommunikációs képzésnek; tanított többek között beszédművelést, beszédtechnikát és retorikát. 1996 óta beszédtanára a Magyar Rádiónak (Debrecenben), 2013 óta pedig az MTVA-nak (Budapesten).

Az előadás ingyenesen látogatható.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2023.11.15.
Időpont:
14:00 - 15:00
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Partium Ház