Események betöltése
BENEDEKFFY KATALIN

Benedekffy Katalin: Egy csipetnyi Erdély – könyvbemutató Ács János fellépésével

2022.12.21./18:00 - 20:00
A debreceni Partium Ház, BENEDEKFFY KATALIN, erélyi származású Prima-díjas énekművész, EGY CSIPETNYI ERDÉLY Legendák, mesék, ízek világa címmel nemrég megjelent könyvét mutatja be december 21-én, 18 órai kezdettel a Méliusz Könyvtár előadótermében. A könyvbemutatót megelőzően, a művésznő, ÁCS JÁNOS, „a három tenor karmestereként” világhírnevet szerzett karmester és zongoraművész társaságában, énekművészetével ajándékozza meg a közönséget.
Az est házigazdája SZÉNÁSI MIKLÓS író, újságíró. Közreműködik ÚJHELYI KINGA Jászai- és Mensáros-díjas színművész.
A Partium Ház évbúcsúztató rendezvénye koccintással zárul.
BENEDEKFFY KATALIN énekművész, operaénekes, színész. Több műfajban otthonosan mozog. Népdal-és nótaénekes, operaénekes, operett-díva, ám szívéhez az áll legközelebb, ha templomokban, hangversenytermekben énekelhet szakrális műveket. Az erdélyi költőfejedelem, Kányádi Sándor unokahúga, Székelyföldön, Nagygalambfalván született, 19 éves kora óta él Budapesten. Sokoldalú tehetség, az ország számtalan teátrumában szerepelt. Végig turnézta a világot, énekelt Európától az Egyesült Államokon át egészen Kanadáig. Jelenleg a Budapesti Operettszínházban, a Kolozsvári Operában játszik. Nagyszabású általa szerkesztett német és magyar nyelvű Lehár-gálával mutatkozott be a fertőrákosi barlangszínházban kirobbanó sikerrel a nyáron, nemrég Bécsben kapott hatalmas vastapsot ez a műsor. Rövidesen országos körútra viszik a produkciót. A 100 Tagú Cigányzenekar évadzáró idei gálakoncertjének szólóénekeseként, december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban lép fel. A tévénézők és rádióhallgatók körében is ismert, hiszen gyakran szerepel zenés műsorokban.
EGY CSIPETNYI ERDÉLY címmel kiadott, a szakemberek szerint is hiánypótló könyv, Ilyen jellegű összegző, sokrétű munka talán nem is készült még ebben a formában Erdélyről. Tájegységre bontva Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Középerdély) repíti az olvasót a mesék, mondák, mondókák, balladák, versek, népszokások, népi játékok, helyi különleges ételreceptek világába. Az operaénekes maga gyűjtött több anyagot ehhez a munkához, idős emberek mesélték el neki az erdélyi szőttesek titkát, a mondókák, népdalok keletkezését, úgy, ahogy rájuk szállt apáról-fiúra, anyáról leányra. A könyv élményszerű tartalmi erényei mellett kiemelkedik a páratlanul gazdag képanyag. A kiadvány részeként megjelenő 70 perces CD melléklet pedig a tájegységek zenei világát mutatja be előadásában.
A debreceni könyvbemutatón Ács János megtisztelő társaságában előadásra kerülő minikoncerten, a debreceni közönség ízelítőt kap Benedekffy Katalin énekművészetéből.
ÁCS JÁNOS, a világhírű magyar karmester 1974-től Olaszországban élt, 1979-ben debütált Genovában. Első amerikai fellépésére 1987-ben Denverben, a Colorado Operában került sor, ahol később hét éven át vezényelt. dolgozott Róma, Firenze és Velence operatársulataival. A Giuseppe Verdi Színház és a Magyar Állami Operaház Falioni Kamarazenekarának művészeti vezetője volt. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű szerepel. Kiváló szakértője az olasz operajátszás tradícióinak. Eddigi pályafutása során dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját, s a legnagyobb Verdi-műveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini. Évek en át a „Három Tenor” koncertjeinek állandó karmestere volt. Jelenleg a debreceni Csokonai Színház zenei vezetője. Idén a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, ebből az alkalomból nyilatkozta, „Mindig és mindenhol vakmerően és örömmel hirdettem magyarságomat. Budapesten is vezényeltem Pavarottit, Domingót, Carrerast, Curát, Agnes Baltsát, Kokas Katalint, Perényi Miklóst, a Concerto Budapestet, a Nemzeti Énekkart és a csodálatos Bel canto esteken Tokody Ilonát és Kertesi Ingridet a zongora mellől. Valamennyi szimfonikus koncerten, amelyet négy kontinensen vezényeltem, szerepelt a műsoromban Liszt, Bartók vagy Kodály mű. A közönség a nagy Kodály-alkotásokat kedvelte: a Páva variációk, a Marosszéki és Galántai táncok, a Háry Intermezzo vagy a Nyári este Chicagóban, Moszkvában, Pretoriában és San Remóban is óriási sikert aratott.”

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2022.12.21.
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény kategória:

Helyszín

Méliusz Könyvtár
Bem tér 19/D
Debrecen, 4026 Magyarország
+ Google Térkép
View Helyszín Website

Szervező

Partium Ház