Események betöltése
BELSO TERKEP FB BORITO

BELSŐ TÉRKÉP – Zenés, irodalmi pódiumest és beszélgetés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

június 4/18:00 - 19:30

II. Rákóczi Ferenc szakrális küldetésétől a trianoni traumáig

előadók: Tallián Mariann író és Lázár Balázs Bella István-díjas költő a Ketten a versben művészeti formáció Artisjus-díjas színművészei.

Tallián Mariann és Lázár Balázs művészházaspár, sokoldalú alkotók. Mindketten többkötetes szerzők, Lázár Balázs DLA színész, költő, az SZFE oktatója, Tallián Mariann színész, író, publicista. A Ketten a versben elnevezésű művészeti formációjukkal határon innen és túl, művelődési központok, könyvtárak pódiumán, oktatási intézményekben lépnek fel, hogy a legkülönbözőbb korosztályok előtt népszerűsítsék a magyar klasszikus és kortárs irodalom kincsestárát.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Tallián Mariann A Szegények Fejedelme-II. Rákóczi Ferenc című történelmi regénye és a Törvényen kívüliek című történelmi novelláskötete, valamint Lázár Balázs Karantén(y)ek című verseskötete idézi meg, s helyezi új megvilágításba a fejedelem alakját és a trianoni traumát. A kötetek fő kapcsolódási pontja a nemzetünk megrendítő eseményeire, a kegyelem koordinátarendszerében vetülő fény.

   A széttört, megcsonkított, szerteszóródó ország (amikor „már a nincs a van”) csak „szellemi magasságával” és intelligenciájával élhet túl – ha lélekben nemet mondva rá meghaladjuk. S ha végül talán mégsem az apokaliptikus veszteség- és pusztulásvíziók uralkodnak el – hanem a lét- értelem-kereső ember csillámló reményei.” (Bertha Zoltán)

„A kötet belső íve, motívumrendszere – ahogy ez a szerző más műveire is oly jellemző – a lelki elhivatottság, a küldöttség érzésére és bizonyosságára épül. A szabadságharc lényegi hajtóerejét II. Rákóczi Ferenc hite és megszállottsága jelentette, mely túlmutat a győzedelmeskedésen, a diadalon…” (Ágoston Szász Katalin)  

Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Esemény Megosztása

869994
DD
napok
HH
órák
MM
perc
SS
mp

Részletek

Dátum:
június 4
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Partium Ház