Események betöltése
meghivo

A PARTIUM HÁZ BEMUTATJA: Fleisz János nagyváradi történész, Nagysándor József honvédtábornokról szóló kötetét

2022.10.04./17:00 - 18:00
Október 6-ára, az aradi vértanuk kivégzésének napján, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának gyásznapjaként emlékezünk. Az 13 aradi vértanú egyike, Nagysándor József honvédtábornok, 1804-ben, Nagyváradon született, 1849. augusztus 2-án Debrecenben vívta legnagyobb csatáját az orosz túlerővel szemben.
Debrecenben, a Hortobágyi úton emlékhalom és emlékoszlop jelöli az egykori csatateret, a Péterfia utcában emléktábla, városrész, katonai alakulat, oskola őrzi emlékét, a cívisváros pedig évről-évre méltó módon megemlékezik a mártírhalált halt hős honvédtábornokról.
Ezért nagy megtiszteltetést jelent számunkra, hogy a megemlékezések sorában, ebben az évben, október 4-én, 17 órai kezdettel, Debrecenben, a Partium Házban, elsőként mutathatjuk be Fleisz János nagyváradi történész, Nagysándor József tábornok életét és tevékenységét, a szabadságharcban betöltött szerepét, emberi magatartását, vértanú halálának körülményeit, hamvainak utóéletét, emlékezetét és kultuszát feltáró, frissen megjelent, hiányt pótló könyvét.
A kötetet ismerteti, és a szerzővel beszélget Lakner Lajos irodalomtörténész, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese.
Közreműködnek: Vranyecz Artúr, a Csokonai Színház színművésze, valamint a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai.
Tisztelettel várunk minden érdeklődőt!

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2022.10.04.
Időpont:
17:00 - 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

Partium Ház
Piac utca 81.
Debrecen, 4025 Magyarország
+ Google Térkép

Szervező

Partium Ház