A Nagyváradon született, jelenleg Magyarországon élő Kőrössi P. József író nemrég új könyvvel lépett az olvasóközönség elé.  Az Ajuszi igazán különleges könyv, hiszen a szerző 86 éves édesanyjával beszélget benne, Nagyvárad majd’ százéves történetében megélt tapasztalatairól. A Körös-parti város történelmi és kulturális emlékhelyeit, szecessziós hangulatát sokan ismerik Debrecenben. A Partium Ház május 5-i irodalmi estje, bízunk benne, hogy kiegészítette a szomszéd városról alkotott képet azzal, hogy a könyv segítségével megidézte a váradi embereket, a váradi szellemiséget is.

Mielőtt a szerző, és az őt faggató Szűcs László, az Újvárad folyóirat főszerkesztője a könyv megírásának történetéről beszélgetett volna, Újhelyi Kinga és Vranyecz Artúr, a Csokonai Színház színművészei – tökéltes ráérzéssel, szinte elénk varázsolva a megszólaltatott személyeket és az egykori Nagyváradot, részleteket adtak elő Ajuszi és a szerző beszélgetéseiből.

 

Ezt követően Kőrössi P. Józsefet Szűcs László arról faggatta, hogyan született meg a könyv ötlete, hogyan lett a beszélgetésekből kötet és mit szólt mindehhez a „főszereplő”, Ajuszi?

Mint azt a szerzőtől megtudtuk, a Covid-járvány kezdeti időszakában a családi kupaktanács úgy döntött, hogy az akkor 86 éves Ajuszi költözzön el Budapestről egy csöndes zsákfaluba, az ott élő fiához. Anya és Fia, egy évig élttek egy egy háztartásban, a szerző bevallása szerint soha ennyi időt nem töltöttek együtt ilyen intenzív kapcsolatban. Beszélgetéseiket eleinte titokban írta le, édesanyja kezébe az „Ajuszikat” csak sokkal később merte odaadni. „De annyit emlegette, hogy „Fiam! Az én életemből regényt lehetne írni. Nem is egyet, hármat”, hogy végül bátorkodtam a kezébe adni.” Örömmel olvasta, azt mondta, így volt, „jól tetted, hogy megírtad.”

Természetesen nem csak az Ajusziról beszélgettünk az író-olvasó találkozón. Szó esett a Naplóromok című könyvről is, amelyben a szerző a magyar irodalom legendás alakjával, Réz Pállal folytatott beszélgetéseit adta közre. Réz Pál irodalomtörténész, műfordító, a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője és a Holmi folyóirat főszerkesztője a magyar irodalom legendás alakja volt, akinek lakásán a legjelentősebb magyar írók fordultak meg. Kőrössi P. József találkozásaik után, emlékezetből jegyezte le beszélgetéseiket, amelyek egy sajátos műfaj, naplóromok formájában láttak napvilágot.

„Visszatérve” Nagyváradra, a szerző beszélt Zsákutca két irányból című kötetéről is, amelyben váradi és nem váradi értelmiségiek vallanak a kommunizmus, a kommunista titkosszolgálatok világáról. Az olykor tragikus, máskor humoros, de leginkább tragikomikus történetek a Ceuşescu féle diktatúra működését írják le – mindig az áldozat különleges szemszögéből. „Egy részük velem és legszűkebb környezetemmel történtek meg, másokat hallottam, de a kötetben szerepelnek olyan anekdotákat is, amelyeket elmeséltettem” – vallotta a szerző.

A könyvbemutató dedikálással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!