A PARTIUM HÁZ BEMUTATJA: Fleisz János nagyváradi történész, Nagysándor József honvédtábornokról szóló kötetét

Partium Ház Burgundia utca 3 A., Debrecen

A hiánypótló mű tudományos alapossággal tárja fel a nagyváradi és debreceni kötődésű Nagysándor József honvédtábornok életét és tevékenységét, a szabadságharcban betöltött szerepét, emberi magatartását, vértanú halálának körülményeit, hamvainak utóéletét, emlékezetét és kultuszát.

TOTALITÁRIUS RENDSZEREKET BEMUTATÓ KÖNYV ÉS JÁTÉK BEMUTATÓJA A DEBRECENI PARTIUM HÁZBAN

Partium Ház Burgundia utca 3 A., Debrecen

A HOGY EL NE FELEDJÜK című olvasókönyv a XX. század totalitárius diktatúráit ismerteti meg a fiatalokkal, az A SZÖKÉS A VASFÜGGÖNYÖN TÚLRA című társasjáték pedig a játék élményét nyújtó eszközökkel mutatja be, milyen is volt, hogyan is működött az a bizonyos vasfüggöny és milyen volt a rendszer, amely működtette.

Benedekffy Katalin: Egy csipetnyi Erdély – könyvbemutató Ács János fellépésével

Méliusz Könyvtár Bem tér 19/D, Debrecen

A debreceni Partium Ház, BENEDEKFFY KATALIN, erélyi származású Prima-díjas énekművész, EGY CSIPETNYI ERDÉLY Legendák, mesék, ízek világa címmel nemrég megjelent könyvét mutatja be december 21-én. A könyvbemutatót megelőzően, a művésznő, ÁCS JÁNOS, „a három tenor karmestereként” világhírnevet szerzett karmester és zongoraművész társaságában, énekművészetével ajándékozza meg a közönséget.

A Himnusz nyomában – 200 év lenyomatai Kölcsey szülőföldjén

Bényi Galéria

Tóth István nagyváradi fotóművész különleges fotóanyagot készített Kölcsey Ferenc életének meghatározó magyarországi és partiumi helyszínein. Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter az öt település, ahol a művészfotók készültek, felidézve a Himnusz költőjének életútját, kutatva mára megmaradt lenyomatait. Határokon átívelő összefogással - a debreceni Partium Ház és a Bényi Galéria együttműködésével - a Himnusz születésének 200. évfordulóján negyven művészfotót mutatunk be a nagyközönségnek ebből az anyagból.

Végvárak omladozó falai – Könyvbemutató

Partium Ház Burgundia utca 3 A., Debrecen

Riportok a szívós megmaradás és reményvesztett beolvadás vidékeiről - marosvásárhelyi újságíró köteteit mutatjuk be a Partium Házban, a szerző jelenlétében.