A RENDEZŐ SZEREPEL, A PARTIUM HÁZ RENDEZ

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

Szeptember 14-én, délután 17 órától a debreceni és a nagyváradi színházkedvelők körében jól ismert SZABÓ K. ISTVÁN, Jászai-díjas rendezővel találkozhat a Partium Ház közönsége.

DEBRECENI ÉS NAGYVÁRADI FESTŐK KÖZÖS KIÁLLÍTÁSA A PARTIUM HÁZBAN

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

Debreceni és nagyváradi festők, Szent László szellemét megidéző művek alkotására vállalkoztak a Varadinum Fesztivál keretében ez év májusában, a nagyváradi várban, majd a közös, szabadtéri örömfestésen született alkotásokat, a nagyváradi Tibor Ernő Galériában állították ki. A Szent László szellemében című kiállítás Debrecenbe érkezik, szeptember 28-án, szerdán délután 16 órakor nyílik meg a Partium Házban.

A PARTIUM HÁZ BEMUTATJA: Fleisz János nagyváradi történész, Nagysándor József honvédtábornokról szóló kötetét

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

A hiánypótló mű tudományos alapossággal tárja fel a nagyváradi és debreceni kötődésű Nagysándor József honvédtábornok életét és tevékenységét, a szabadságharcban betöltött szerepét, emberi magatartását, vértanú halálának körülményeit, hamvainak utóéletét, emlékezetét és kultuszát.

TOTALITÁRIUS RENDSZEREKET BEMUTATÓ KÖNYV ÉS JÁTÉK BEMUTATÓJA A DEBRECENI PARTIUM HÁZBAN

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

A HOGY EL NE FELEDJÜK című olvasókönyv a XX. század totalitárius diktatúráit ismerteti meg a fiatalokkal, az A SZÖKÉS A VASFÜGGÖNYÖN TÚLRA című társasjáték pedig a játék élményét nyújtó eszközökkel mutatja be, milyen is volt, hogyan is működött az a bizonyos vasfüggöny és milyen volt a rendszer, amely működtette.

Benedekffy Katalin: Egy csipetnyi Erdély – könyvbemutató Ács János fellépésével

Méliusz Könyvtár Bem tér 19/D, Debrecen

A debreceni Partium Ház, BENEDEKFFY KATALIN, erélyi származású Prima-díjas énekművész, EGY CSIPETNYI ERDÉLY Legendák, mesék, ízek világa címmel nemrég megjelent könyvét mutatja be december 21-én. A könyvbemutatót megelőzően, a művésznő, ÁCS JÁNOS, „a három tenor karmestereként” világhírnevet szerzett karmester és zongoraművész társaságában, énekművészetével ajándékozza meg a közönséget.

A Himnusz nyomában – 200 év lenyomatai Kölcsey szülőföldjén

Bényi Galéria

Tóth István nagyváradi fotóművész különleges fotóanyagot készített Kölcsey Ferenc életének meghatározó magyarországi és partiumi helyszínein. Debrecen, Szatmárcseke, Álmosd, Nagykároly és Sződemeter az öt település, ahol a művészfotók készültek, felidézve a Himnusz költőjének életútját, kutatva mára megmaradt lenyomatait. Határokon átívelő összefogással - a debreceni Partium Ház és a Bényi Galéria együttműködésével - a Himnusz születésének 200. évfordulóján negyven művészfotót mutatunk be a nagyközönségnek ebből az anyagból.

Végvárak omladozó falai – Könyvbemutató

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

Riportok a szívós megmaradás és reményvesztett beolvadás vidékeiről - marosvásárhelyi újságíró köteteit mutatjuk be a Partium Házban, a szerző jelenlétében.

„A HOLNAP VETERÁNJA” – DUTKA ÁKOS EMLÉKEST A PARTIUM HÁZBAN

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

Az egyik utolsó Holnapos életpályáját, munkásságát, műveit Dr. Boka László irodalomtörténész, egyetemi docens, a budapesti Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa (nem mellesleg Dutka Ákos egyik rokona), valamint Szűcs László, az Újvárad irodalmi folyóirat főszerkesztője és Bakó Endre debreceni irodalomtörténész idézik meg. Közreműködik Újhelyi Kinga színművész és a debeceni Trió Consort Vonóstrió.

TÖRTÉNETEK A RÉGI NAGYVÁRADRÓL

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

Farkas László könyve nemrég jelent meg, de máris akkora a sikere, hogy utánnyomásra volt szükség ahhoz, hogy a debreceni könyvbemutatóra is jusson belőle. A szerzőt és könyvét, valamint a Holló Barna könyvillusztrációiból nyíló kiállítást Szénási Miklós debreceni író, újságíró mutatja be február 23-án, csütörtökön, 18 órakor a Partium Házban. Újhelyi Kinga színművész olvas fel részleteket a könyvből, a Trio Consort Vonóshármas pedig Nagyvárad operett hangulatát idézi meg. A végén koccintás a Kárpátia Borház jóvoltából.

Diószegi Benjámin zongorakoncert

Méliusz Könyvtár Bem tér 19/D, Debrecen

Egy Rómában, Münchenben, Bukarestben díjazott, fiatal kolozsvári zongoraművész, Diószegi Benjámin lesz a Partium Ház következő vendége, aki a Méliusz Juhász Péter Könyvtár előadótermében (Debrecen, Bem tér 19/D), február 27-én, hétfőn, 18 órai kezdettel koncertezik. 

Ünnepeljünk együtt!

Partium Ház Piac utca 81., Debrecen

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója, a magyar sajtó napja alkalmából, március 15-én, 15 órai kezdettel szervez ünnepi rendezvényt a Partium Ház.