Trianon századik évében a Trianon Múzeum Alapítvány MásodikEzerév címmel, egyedülálló, Kárpát-medencei összkulturális rendezvényt szervezett Királyszálláson, a Nagy-Magyarország Parkban. Bár a járványügyi előírások miatt csak virtuálisan valósulhatott meg az erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, őrvidéki, muravidéki és anyaországi magyarok együttléte, szeptember 26-án, a Nagy-Magyarország Parkban, zajló, egésznapos programsorozattal párhuzamosan Székelyudvarhelyen, Komáromban, Zentán, Beregszászon és Lendván hasonló rendezvényre gyűltek össze a magyarok. A hat helyszín három órán át tartó összekapcsolása a központi rendezvényen felállított ledfalon, a valóságost megközelítő, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hozott létre.

A Trianon Múzeum Alapítvány partnerintézményei – a debreceni Partium Ház, a szegedi Délvidék Ház, a miskolci Felvidék Ház, a szombathelyi Őrvidék Ház és a kisvárdai Kárpátalja Ház – közreműködésével a házaknak otthont adó városok is lehetőséget kaptak arra, hogy képviseltessék magukat azon az egyedülálló centenáriumi eseményen, melyet szeptember 26-án tartottak meg a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban. A Partium Ház szervezésében Debrecenből és környékéről is érkeztek vendégek a rendezvényre.

A szervezők nem módosították a centenárium évfordulójának napjára tervezett, de a járványügyi intézkedések által ellehetetlenített eredeti tervük lényegét, hogy a Kárpát Haza magyarságával együtt emlékezzenek az elmúlt száz évre, és velük együtt tervezzék a következő évszázadokat. Az eredeti terv szerint 1100 külhoni magyar lett volna jelen a Nagy-Magyarország parkban, mivel ez továbbra sem volt megvalósítható, a szervezők a MásodikEzerév rendezvényt vitték el az elszakított területekre. A Nagy-Magyarország Park rendezvényével párhuzamosan Székelyudvarhelyen, Beregszászon, Révkomáromban, Lendván és Zentán is összegyűltek a magyarok, hogy Trianon századik évében ugyanazokkal a gondolatokkal, hasonló érzésekkel, együtt jelezzék, a magyar nemzet túlélte a történelmi Magyarország megcsonkítását, és készen áll a második ezerév kihívásaira.

A hat helyszín három órán át tartó összekapcsolása a központi rendezvényen felállított ledfalon, a valóságost megközelítő, virtuális Kárpát-medencei együttlétet hozott létre. A nézők érezték, a Kárpát-medencében ismét egyszerre dobban a magyar szív, természetes módon összenőtt, ami összetartozik.

A központi rendezvényről írt képes beszámolónkat ITT olvashatják. 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!